Er zijn drie verschillende situaties om te scheiden van een Marokkaan/Marokkaanse.

De eerste situatie is als u al gescheiden bent voor de Nederlandse wet, dan kunt bij de rechtbank een echtscheidingsbeschikking(1) aanvragen. Vervolgens dient u een “Inschrijving echtscheiding”(2) bij de gemeente af te halen (burgelijke stand). Bij sommige gemeentes dient u hiervoor een afspraak te maken. Ook dient u een Akte Non-Apel (3) af te halen bij de rechtbank (Verklaring van geen hoger beroep). Deze drietal documenten dient u te vertalen en te voorzien van een Apostille stempel bij een Rechtbank. Natuurlijk kan Arabika deze taken op zich nemen en vervolgens een dossier samenstellen. Ook heeft u Marokkaanse huwelijksakte(4) nodig, dat kan een kopie zijn, maar het liefst een origineel. Als u uw Marokkaanse huwelijksakte niet heeft, dan kunnen wij u daarbij helpen.

De tweede situatie is als u nog niet voor Nederlandse wet gescheiden bent, maar wel in Marokko de scheiding wil voltrekken. Daarvoor dient u beide akkoord te zijn met de scheiding en dient u hiervoor gezamenlijk een verklaring(1) te tekenen. Ook heeft de originele Marokkaanse huwelijksakte (2) nodig en de geboorteaktes van beide personen(3/4). Neemt u contact op met Arabika voor een afspraak.

De derde situatie is als u nooit getrouwd bent geweest voor de Nederlandse wet en alleen in Marokko getrouwd bent en eventueel u en uw partner het niet eens zijn over de huidige situatie. Deze situatie is het meest ingewikkeld, de situatie is afhankelijk van eventuele alimentatie, inkomsten, bezittingen en onderlinge afspraken. U dient in het bezit van de originele Marokkaanse huwelijksakte (1) en uw originele geboorteakte(2). Wij kunnen deze documenten als u ze niet in bezit heeft voor u in Marokko bij de nodige instanties opvragen. Wij raden u aan bij een complexe situatie een afspraak te maken om de mogelijkheden te bespreken met één van onze juridische adviseurs. Wij kunnen indien dat nodig is ook namens u bemiddelen.